Groene energie

Groen, groener, groenst

Groene energie

Instalatie van zonnepanelen en warmtepompen.

 

De grootste wetenschappers vanuit de hele wereld hebben de hernieuwbare energiesystemen bovenaan de lijst geplaatst tegen de klimaatsverandering.

Maar ook om in de toekomst een betaalbare energiefactuur te hebben is het belangrijk dat we bij nieuwbouw of renovatie stilstaan bij deze besparende hernieuwbare energiesystemen.

Zonnepanelen ook zonder subsidies rendabel in 2013 

Op vrijdag 18 januari heeft de Vlaamse regering de GroeneStroomCertificaten (GSC) teruggebracht naar 22,6 euro/1000Kwh geproduceerde stroom. Daarnaast is er een netvergoeding vastgesteld voor mensen die zonnepanelen hebben. De netvergoeding (±53€ per 1000kwh geplaatst vermogen aan zonnepanelen) is jaarlijks betaalbaar aan de netbeheerder, kiest U voor de plaatsing van een slimme meter dan vervalt de netvergoeding.

Deze maatregelen waren al langer in omloop en ook nodig. Door de oversubsidiëring bestond de kans dat de distributiekosten van elektriciteit omhoog zouden gaan. Met de verlaging van de GSC en de oplegging van de vaste netvergoeding hoopt de overheid de hoge kosten van elektriciteit te beperken.

De zonnebond neemt hierin een zeer duidelijk standpunt in, zonnepanelen waren nog nooit zo rendabel, goedkoop en toegankelijk voor iedereen. In 2009 kostte een gemiddelde installatie 25.000€ terwijl dat dit anno 2013 nog 6 à 7000€ is. Een daling van bijna 350%, bovendien bieden banken nog steeds goedkope leningen aan voor hernieuwbare energie. Anderzijds zijn zonnepanelen de laatste 2-3 jaar enorm verbeterd op het gebied van rendement in prestaties op lange termijn.

Om duidelijk aan te tonen dat investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel is, is er een vergelijking gemaakt door de Zonnebond van de kostprijs van een zonnepaneel installatie van 4800kWh (inclusief de kosten van de netvergoeding) ten opzichte van grijze energie die U van Uw energieleverancier betaalt (op een termijn van 25 jaar).

Grijze stroom in vergelijking met investering in zonnepanelen

Als de totale kost van zonnepaneleninstallatie op 25 jaar bekeken en dit vergeleken word met de kost van grijze energie, blijkt dat netstroom bijna vier maal zoveel kost als een investering in zonnepanelen (zie grafiek).

Iedereen die nu zonnepanelen plaatst, maakt zelf goedkoper elektriciteit dankzij door de enorme prijsdalingen van zonnepanelen overheen de afgelopen jaren. Een gemiddelde installatie heeft op dit moment een terugverdientijd van acht jaar, en geen 12 jaar wat gezegd wordt in de media. Wetende dat een zonnepanelen zeker gemiddeld 25 tot 30 jaar stroom produceren tonen maar even aan hoe rendabel een investering in zonnepanelen wel is.

Een bijkomende reden tot het overschakelen naar zonnepanelen: in 2013 en 2014 worden EPB en EPC steeds belangrijker bij de aankoop van een huis. Er worden bepaalde normen vanuit de overheid opgelegd waaraan een huis moet voldoen. Om de EPC waarde van uw huis te verlagen is de snelste en goedkoopste oplossing het plaatsen van zonnepanelen. Bij nieuwbouw dient in 2013 E70 peil gehaald te worden, in 2014 E60 peil. Haalt U deze vooropgestelde E waardes niet, dan hangen er zware boetes boven het hoofd van de eigenaar-investeerder, om U een idee te geven.

Een nieuwbouw in 2013 : te halen E peil = 70, haalt U bv. maar een E peil 84 dan betaalt U +- 20.000€ boete.

Kwaliteit zonnepanelen
De twijfels over de levensduur van zonnepanelen zijn onterecht. In het verleden vertelde men dat het rendement van zonnepanelen na 15 jaar zakte. De systemen die nu 15 jaar in omloop zijn, hebben nog steeds bijna hetzelfde rendement als toen ze nieuw waren. Bovendien zijn er al een hoop bedrijven gespecialiseerd in het recycleren van zonnepanelen.

De realiteit is duidelijk en onmogelijk te negeren; zonnepanelen waren nog NOOIT zo goedkoop en betaalbaar voor iedereen, bovendien is uw installatie/investering terugverdiend in +- 8 jaar en bent U de komende 30 jaar onafhankelijk van nieuwe (hoge) prijsstijgingen.

De beste investering is en blijft dus zonnepanelen, ook met weinig of geen subsidies